dag 10

Gårdagskvällen var den absolut knasigaste i mitt liv! Efter att ha fått hjälp av Brian och hans tjej Lauren att flytta in vår säng mm, gick vi till ett spoken word event något kvarter från vår lägenhet i Kensington. Eventet hölls i en liten lägenhet/studio där det var runt 100 personer, varav 90 % som var höga som CN tower. I studion fanns det en liten scen med ett skrivbord och en massa prylar på, och en efter en gick frivilliga upp på scenen och höll i sitt performance. De olika uppträdandena var olika, en del försökte få alla att sjunga i kör, andra läste poem och historier de skrivit (väldigt underliga och roliga sådana), en tjej satt tyst i 3 minuter och började helt plötsligt skratta hysteriskt och en kille tände eld på en fågel, tog upp en tamburin, slängde den i golvet och skrek. Men det mest underliga var nog den halvnakna tjejen som låg på golvet och låtsades ha sex! Efter att ha sett på cirka 20 olika "konststycken" var det slut och vi gick till en bar i närheten där de spelade Rolling Stones och hade billiga öl, och vid 3-tiden kom vi hem till lägenheten.
Nu har vi handlat och fixat vårat rum och med tanke på att det enda vi köpt har varit sängkläder, mattor och häftstift tycker vi att vi har fått ett helt okej rum so far!
Vi är som vanligt dödligt seriösa...
Nu ska vi göra mat och sen ska vi tvätta. Vuxenliv here we come!!

Dag 9!

Idag har vi hjälpt Brian att flytta, varit på IKEA och köpt det billigaste vi kan hitta. Nu flyttstädar vi och väntar på att få flytta in i vårat rum. Snart kommer ett gäng folk vi lärt känna här i Toronto för inflyttningsfest och sen ska vi till Kensington på något knasigt performanceevent. Det du Björn! Tror allt vårt 29 januari har varit bättre än ert. Ni har ju bara flugit flygplan till Filippinerna liksom, och vi har flyttat in officiellt i våran första egna lägenhet!!

Gosedjursavdelningen på IKEA!
I China Town på vägen hem kan man få Orientalisk massage, bland annat Svensk...
Patriotisk Frans på IKEA
Nu ska vi städa ut Kates skit så vi får in våra väskor och sängen innan vi blir gamla och dör och husmössen här kommer och äter upp. Någon som har något tips på hur man får bort möss förresten? Vi är öppna för alla förslag!

Första dagen av andra veckan

Idag har vi varit med om ett par väldigt sköna, och näst intill livsförändrande saker!
1. Vi har äntligen fått våra SIN-nummer, och även om det tog en och en halv timmes väntan i en obekväm väntsal, så var det värt det. Nu kan vi ut och söka jobb, och förhoppningsvis tjäna tillräckligt med pengar för att inte behöva komma hem helt luspanka.
2. Vi har betalat våran första hyra, vilken gick på ca 2000 kronor var. Med tanke på läget av lägenheten, och storleken på rummet så är det faktiskt inte alls illa! Utöver det så berättade Brian att han tänker flytta ut tidigare än det var tänkt, så att imorgon klockan 11 ska vi hjälpa honom att flytta ut. Det innebär att när vi kommer hem från Ikea imorgon så kommer vi kunna flytta rakt in i vårat rum. UNDERBART!!
3. Vi har fått reda på att det kommer vara en sorts happening på Kensington Market imorgon, som kommer vara någon form av spoken-word och något annat sådant annorlunda. Helt knasigt, men det känns som att det kan bli riktigt bra. Det som känns ännu bättre är att det ger oss en anledning till att dricka våra första Kanadensiska öl tillsammans med våra rumskamrater och de andra vars rum vi tar över.
För att förklara precis hur glad och nöjd jag (och Julia) är, så tänkte jag ladda upp ett par kort jag har tagit idag, som förklarar ungefär hur grymt det här är.
Fred ut, och god natt!
Frans och Julia
(Och våra nyupptäcka husmöss)

Kort från dag 6 och 7!

En affär i Kensington säljer gamla arméprylar. På bilder nederst är det gasmasker till barn. Så om någon är intresserad vet vi var det finns!
3 bilder från lägenheten!
Igår var vi på bio och kollade på The Tourist. Frans tyckte den var bra, men jag tyckte den sög.
Biografen var cool däremot!
Nu kollar vi igenom Brians vinylsamling på typ en miljon skivor eftersom han ska flytta till sin flickvän. Frans har tagit cirka en fjärdedel av skivorna, medan jag och Charlotte nöjde oss med två var. Resten kommer antagligen att ställas på gatan så får de som vill ha ta. Så är det med ganska mycket i den här staden. Möbler, kläder och skivor ställs på gatan och så är det bara ta och släpa hem. Ganska gött system faktiskt! Nästa gång vi hittar en stol som verkar hel ska vi ta med den till lägenheten, här behövs nämligen stolar!

Dag 7, och dag 1 igen!

Efter att ha vaknat vid 8 i morse och packat ihop våra sista prylar så tog Julia och jag spårvagnen till vårt nya hem, i utkanten av helfunkiga Kensington Market. Efter en snabbvisit i lägenheten följde vi med vår rumskamrat Kate ut och handlade, vilket antagligen aldrig har varit så interessant förut. Innan vi hade plockat på oss den pastan, skinkan och mjölken som vi behövde, och ha kollat in det bästa lokala bageriet, så hade vi lyssnat till afrikanska trummor, indisk-, och annan skum musik. Och allt folk är helt otroligt. Verkligen inte som hemma! Jag tror inte att det finns många ställen som jag hellre hade bott på än här.

Nu ligger vi båda i soffan, trötta och mätta efter all spaghetti (som jag, i matväg, har längtat efter mer än något annat!) som vi ätit. Snart ska Tisha komma med nycklar åt oss, och efter det kommer vi förhoppningsvis masa oss ut och leta reda på lite prylar som vi kan dekorera rummet med. Kanske målar vi till och med om? Än så länge vet ingen av oss hur det kommer bli, och det känns faktiskt väldigt bra ändå. Så länge vi slipper frysa om natten så är vi nöjda båda två! Som avslutning kan jag konstatera att en vecka har gått helt otroligt fort, och om resten av tiden går lika snabbt så är jag rädd att vi kommer vara hemma innan vi har sett halva staden! Hoppas ni har det bra hemma, för det har vi det här!

/Frans (och en sovande Julia)

dag 6

Idag har vi fixat kanadensiskt telefonnummer. Det tog sin tid eftersom alla operatörer här inte går att använda när man har sony ericson och nokia som vi, men tillslut hittade vi ett ställe där det funkade. Killen som hjälte oss var en riktig lustigkurre och gjorde att hela köpet tog dubbelt så lång tid som det borde ha gjort, men vi klagar inte, han var riktigt rolig (och älskade nordisk mytologi). Men i alla fall, ni hemma kan inte ringa/smsa till oss och vi kan inte ringa/smsa till er på grund av att vi inte har abonnemang eller nåt och dessutom skulle det bli superdyrt. Så vi får helt enkelt klara oss med skype och mail om det är okej för er :)
Nu gör Frans mat medan jag vilar (du har uppfostrat honom bra Helena!! :) ) och jag ska strax gå och hjälpa honom. Sen vet jag inte vad som händer, men vi ska i varje fall fira att det är sista natten här och att vi flyttar till lägenheten imorrn! Äntligen slipper vi den sjuka gubben som ligger till sängs varje dag och hostar så att lungorna åker ut, och spyr på nätterna, och sen slipper vi våra spanska plågor som bor ovanför oss och inte förstår att man bör vara tyst och inte hoppa på golvet på natten(för det hörs väldigt bra nedåt..). Jippie!!!

Dag 5 update!

Hur vi ska bo mellan den 27e och 1e är nu fixat! Kate (den ena tjejen vi ska bo med) mailade oss på Facebook och skrev att  vi kunde bo i lägenheten (som vi ska flytta in i sen) fast på en madrass på vardagsrumsgolvet. Så nu flyttar vi in den 27e, även om vi inte flyttar in i rummet förrän några dagar senare. Men vem bryr sig, nu slipper vi lägga ut pengar för hostel. WIIEEEEEEEE!
Så här glada är vi nu!

Dag 4 och 5

God kväll Sverige! Just nu sitter vi och dricker kaffe på Starbucks i en bokhandel och vilar fötterna. Dagens tanke var egentligen att vi skulle sitta och sega på något café någonstans hela dagen, men slutade med att vi gick, gick, gick, gick och gick lite till. Först för att leta reda på city guesthouse på bathurst och sen för att leta reda på nåt bra café att sega på. Det slutade iallafall med att vi har gått mycket idag..

Men anledningen till att vi behövde leta reda på ett nytt hostel är att vi fick lägenheten vi haft på G i typ 3 veckor, men att inflyttningen först kan ske den 1 februari och vi har bara bokat rum på vårat nuvarande hostel Canadiana tills den 27e. Visserligen skulle det kunna gå att lösa (igår kväll i varje fall) att vi skulle kunna flytta rum mellan lite rum och sovsalar på Canadiana, men det är vi inte riktigt så sugna på. Dessutom skulle vi hellre bo på något annat, lite mindre ställe ett tag. Vi får se hur det löser sig!
Lägenheten var iallafall bra och personerna som bor där verkade trevliga. Tisha (som äger lägenheten) verkade också vara schysst, så på den fronten känns det väldigt bra nu. Tydligen är Kensington market/China Town de coolaste och bästa kvarteren i stan! Vår adress kommer vara 636 Dundas Street West Toronto, och kollar ni upp det på google maps street view så är det lägenheten med fönstrena ovanför en videoaffär och snett ovanför en kinaresturang. Det kommer vara mitt i mot en skola och byggnaden är grå så kan ni dubbelchecka att ni är rätt:)
Gårdagskvällen slutade med att jag låg helt däckad i sängen av en taskig förskylning, så mer än så hände inte. Eller jo förresten, Frans fick Franc Gregorc-absitinens och köpte sig en hatt :)

Utanför City Hall där vi skulle fixa SIN. Det visade sig att vi behövde en adress först och eftersom vi inte hade det får vi fixa det imorrn istället.

 

Massey Hall. Neil Young? Live? Hoppas någon förstår...

Första och enda Malten vi har sett! Och den satt i en superexklusiv affärs skyltfönster:D

Inne i lågprisaffären Honest Ed. Där sålde de även "riktiga" asiatiska kistor, statyer, stolar och hästdroskor?

 

Honest Ed`s slogan...

I den affären fanns många knäppa saker, men den här tog nog priset. En sån skulle man haft hemma :D

 

En kille försökte sälja oss en gitarr med Jonas Brothers autografer på. Han hade försökt sälja den hela dagen men alla hade bara skrattat åt honom. Det gjorde vi med. Stackars försäljare...

Brandbil åt Wille!!!

Och slutligen, ett hus med en massa myror på. URK!

 

Nu vet ni att vi fortfarande lever!


Where there is beer there is hope

Ni som känner oss vet att vi kan vara lite sega på morgonen, och idag var inte direkt något undantag. Klockan 12 väcktes vi av en städkille som kikade in och sedan tog det ytterligare ett par timmar innan vi orkade oss ut i kylan. Vi tog oss bort till Chinatown där det kryllade av kineser som sålde billig kinaskit och Canada/Torontosouvenirer. Inne i ett köpcentrum (som hette Dragon City haha) kändes det nästan som man var i Kina igen. Ingen bad längre om ursäkt så fort man råkade nudda varandra, utan här var det att knö sig fram. I Kensington market var det fullt med helknasiga och härliga människor! På cafét där vi värmde våra stelfrusna fingrar, satt ett par som kollade in en porrtidning och intresserat läste annonserna och utanför gick folk med gosedjur på huvudena, hiphopkineser, universitetsfolk och annat löst folk (som min kära mor hade uttryckt saken). Efter ytterligare en stunds promenad i -15 grader hittade vi världens bästa bokaffär! 2 våningar med kurslitteratur, anteckningsböcker, språkböcker och böcker om alla möjliga olika ämnen. Bokia är ju crap om man jämför med univertsitetsbokhandeln i Toronto! Och att sen kunna ta sina nya böcker, gå till närmaste café och bara ta det lugnt var ett skönt avbrott i våran annars så stressiga vardag...
Imorgon ska vi skaffa oss våra SIN-nummer (Social Insurance Number) som vi behöver för att få jobba, och sedan träffa Tisha, (tjejen vars lägenhet vi ska bo i) på lunch för att sedan kolla in lägenheten. Förhoppningsvis är det ett fint ställe, och om det inte är det så får vi helt enkelt se till att det blir det. Det ska bli skönt att få ett eget ställe, där det inte är fullt med folk runt om hela tiden och där det finns ett kök med fläkt (ärligt, jag dör av att lukta mat hela tiden! /Frans). Om vi har tur så hinner hon hjälpa oss att skaffa nya Kanadensiska telefonnummer också, så att vi slipper betala 4kr/sms resten av tiden vi är här.
Efter att ha kollat på lite andra resebloggar har vi sett att det verkar vara mycket bilder som gäller. Eftersom vi bara har tagit ca 5 bilder var sen vi kom hit (på grund av att det är för kallt för att ta av sig vantarna och knäppa ett kort) så har det inte blivit så mycket av det än, men några saker värda att föreviga har vi offrat varma händer för!

22 januari aka dag 2

Idag har vi köpt våra första saker till vårat första gemensamma hem. Lakan och täcke. Vuxet! Kanadensare bäddar förresten sina sängar underligt. Istället för påslakan har de ett stelt lakan som de lägger emellan sig och sina obeskrivligt fula täcken. Påslakan kostar ungefär $50 som billigast. Knasigt... Så vi tog det billigaste av det billigaste vi kunde hitta och köpte ett täcke, lakan och örngott på wal-mart (snåla som vi är).
Nu har Frans varit och handlat lördagsgodis och snackat med irländare och britter medan jag njutit av min jetlag och legat halvdöd i sängen (med våra nya, nytvättade lakan, som förövrigt Frans har tvättat!) samtidigt som jag lyssnat på ilskna par som bråkat utanför vårt fönster. Intressant lördagskväll med andra ord!
Imorrn ska vi ut och kolla in vårt framtida hem, eller i alla fall området runt det. Men nu blir det chips, Mad Men och förhoppningsvis en hel natts sömn...
/Julia och Frans

Första dagen, och dagen innan den..


Då var vi äntligen framme. Eller, egentligen har vi varit framme i snart ett dygn men först nu har vi haft tid att skriva ett inlägg på denna otroligt fina blogg!
Resan hit gick finfint. Heathrow var tråkigt men hade goda mackor och planet från london till toronto var fullt med väldigt oattraktiva individer. Bra filmer och gott om plats var det dock! :) Väl framme i Toronto var det långa köer till tullen och immigrationsgänget innan vi fick hämta våra väskor och sticka ut i snön. Tre timmar efter att vi hade landat så kom vi fram till vårt hostel. Då hade vi hunnit träffa en medelålders datorspelsutvecklare, en svensk tjej och ett gäng med andra hjälpsamma människor. Bra början alltså!
Vi somnade ca kl 11 torontiansk tid (dvs kl 05 trollhättsk tid), och sov säkert 10 timmar. Sedan gick vi upp och käkade amerikanska pannkakor med lönnsirap och kollade på skumma människor som såg ut att vara plockade från mitten av 90-talet.
Nu har vi kommit hem, efter att ha varit ute på stan i ca 5 timmar och promenerat, letat efter adapters, lakan och starbucks! Adapter hittade vi efter en timme eller två, medan som lakan skulle kosta minst 500 spänn (vilket vi är för snåla för att lägga ut). Har precis ätit upp vår lunch som vi köpte på ett BBQ-ställe utav världens minsta och sötaste kinesmormor och hennes inte lika söta son.
Dagens...
Fördom om Toronto som stämmer: Det är jävligt kallt.
Mest använda ord: Fan va nice!
Skummaste person: Den pårökta uteliggaren som gav tillbaka 1Cents-myntet och sa att det var värt $100! (Nu gäller bara att lista ut vilket av alla våra encentare som var jackpotten...).
Morsan Helena; Vi träffade en lärare på starbucks som vi pratade med ett tag också. Hon tyckte att Kanada var ett av de bästa länder i världen att vara lärare i. Kanske dags att lämna Kronan och flytta hit?:)
Span på Heathrow
Första bilden i Toronto!
Första bilden i Toronto
Utsikten från rummet. Förtjusande! :p
Hoppas att ni har det bra, för det har vi!
/Frans och Julia

Det här är vi

Julia
Frans

hej hopp

WAZZAPPP!!!

RSS 2.0